De kunst van de kleine tuin

Groter is niet altijd beter als het gaat om buitenruimtes. Kleine tuinen kunnen juwelendozen zijn die de zintuigen prikkelen zonder dat ze zoveel onderhoud of kosten vergen als hun grotere tegenhangers.

Jarenlang hadden de meest aansprekende woon-achtertuinen uitgestrekte percelen met meerdere ‘kamers’ – aparte ruimtes om te koken en dineren, tuinen vol groenten en bloemen en recreatieruimte voor een zwembad of een kinderspeelplaats. Maar naarmate meer huiseigenaren op zoek zijn naar lagere huisvestingskosten en onderhoud, verminderen ze de tijd en het geld dat naar landschapsonderhoud gaat.

Optimaal gebruik maken van de ruimte
Om uw klanten met kleine tuinen of terrassen te helpen een tuin te creëren waar ze van houden – die ook toekomstige kopers zal aanspreken – moet u de vijf zintuigen in gedachten houden: zicht, geluid, geur, smaak en aanraking. Houd ook rekening met het klimaat in het gebied en het terrein, de grond en de hoeveelheid zon en schaduw van de accommodatie. Kijk dan wat hun budget is, inclusief installatie en doorlopend onderhoud.

Eetwaren. Gezond eten heeft huiseigenaren geïnspireerd om hun eigen producten te verbouwen, en voor sommigen voegt het een element van plezier toe. Hoewel kleine vierkante meters de lijst met mogelijkheden moeten verkleinen, worden sommige groenten speciaal vermeerderd vanwege hun kleine formaat, zoals tomaten, artisjokken en wortels.

Brand. Een brandfunctie is een van de meest populaire verzoeken van buiten. Voor kleinere werven kan een vuurplaats, kom of element ingebouwd in een tafel die romantische gloed geven (en velen zijn draagbaar). In tegenstelling tot open haarden hebben de meeste vuurkorven geen toestemming van een plaatselijke gemeente nodig, hoewel ze mogelijk een zekere tegenslag van het huis vereisen.

Water. Hoewel het geluid van druppelend water velen verrukt, heeft het nog een ander doel: ander geluid blokkeren. Tegenwoordig is het gemakkelijk om een grote urn of een mooie container te vinden die achteraf kan worden uitgerust met een bubbler om water te laten circuleren.

Koken en eten. Jarenlang werden buitenkeukens groter en groter, met duurdere modellen met een grill met draaispit, gootsteen en koelkast – zelfs een biertap, pizzaoven, werkbladen en opslag. Maar velen vonden de investering overdreven met toegang tot hun overdekte keukens op een steenworp afstand.

Diervriendelijk. De juiste planten zullen kolibries, vlinders, bijen, motten, vliegen, kevers en andere bestuivers aantrekken die teruggeven aan een tuin van elke grootte.

Ziel voedend. Een kleine tuin kan een spiritueel toevluchtsoord worden en huiseigenaren helpen ontspannen en ontstressen. Glassman bouwde een verhoogd platform voor één klant om tai chi te oefenen. Een gazonpaneel kan dezelfde optie bieden met een mat bovenop gras.

Privacy. Het afschermen van tuinen en buitenruimtes voor buren is meer een prioriteit geworden, omdat huiseigenaren aangetrokken worden tot stedelijke gebieden en buitenwijken in de binnenstad. Een manier is om verticaal te gaan en langs een garage, bijgebouw of hek te planten om aangrenzende eigendommen te camoufleren of te blokkeren. Kies vaste planten in koudere klimaten om herbeplanting overbodig te maken.