Gewoontevorming: de mythe van 21 dagen

De gewoonten van zeer succesvolle mensen stellen hen in staat consequent gedrag te vertonen dat succes oplevert. Alles, van goed eten tot verantwoord uitgeven tot het voltooien van taken en meer, vereist gewoonten die dergelijk gedrag onderdeel van ons dagelijks leven maken.

Zeer succesvolle mensen hebben geleerd goede gewoonten te ontwikkelen, en er is dagelijks discipline, moed en hard werken voor nodig om die gewoonten in stand te houden. Het is volkomen logisch om gewoonten aan te nemen die het succes vergemakkelijken, maar waarom zijn sommige zo moeilijk te adopteren?

De meeste mensen zijn van mening dat gewoonten worden gevormd door een taak 21 dagen achter elkaar uit te voeren.

Eenentwintig dagen na voltooiing van de taak en dan wordt er een gewoonte gevormd. Helaas kon dit niet verder van de waarheid zijn.

De 3 fasen van gewoontevorming:

Fase 1: de huwelijksreis

Deze fase van gewoontevorming wordt gekenmerkt door het gevoel ‘dit is gemakkelijk’. Zoals alle getrouwde mensen je zullen vertellen, moet op een gegeven moment zelfs de grootste huwelijksreis eindigen. De huwelijksreisfase is meestal het resultaat van iets inspirerend.

Fase 2: de strijd door

Inspiratie verdwijnt en de realiteit begint. Een persoon merkt dat hij worstelt met het voltooien van positieve gewoonten en oude gewoonten lijken om de hoek te komen. De sleutel tot de overgang naar de derde fase van gewoontevorming is het winnen van 2 of 3 “fight through”. Dit is van cruciaal belang.

Fase 3: tweede natuur

Het betreden van de tweede natuur wordt vaak beschreven door gevoelens van ‘in de groef komen’.

Eerlijk gezegd vereisen goede gewoonten consistente toewijding. Zeer succesvolle mensen hebben geleerd goede gewoonten te ontwikkelen. Maak de verbintenis om het gevecht voorbij te komen, hoe vaak je er ook naar terugkeert, om nieuwe niveaus van succes te bereiken.