Tips voor het vastleggen van een virtueel sollicitatiegesprek

Als je het geluk hebt om tijdens een pandemie een virtueel sollicitatiegesprek te scoren, kan de aanvankelijke euforie van een mogelijke baan binnenkort worden vervangen door bezorgdheid over wat je moet dragen – en je leven thuis laten zien voor een potentiële werkgever.

En terecht. Sociale wetenschappers hebben ontdekt dat traditionele interviews – zonder gestelde vragen of scorestatistieken – slechte voorspellers zijn van werkprestaties.

Wat moet je dragen?
Broek.

Draag zeker een broek, zelfs als je denkt dat ze de onderste helft van je lichaam niet kunnen zien.

In principe moet u zich kleden zoals u dat zou doen voor een persoonlijk interview, dat kan variëren in formele of formele mate, afhankelijk van de branche en de rol waarvoor u interviewt. Toen ik bij een advocatenkantoor werkte, was het gebruikelijk dat potentiële advocaten een pak droegen voor het interview, ook al was het kantoor zelf zakelijk casual en kleedden mensen zich naar eigen smaak wanneer ze thuis werkten.

Hoe moet ik de achtergrond van de camera instellen?

Traditionele sollicitatiegesprekken zijn een test van wilskracht tussen het verlangen van een kandidaat om hun ware kwaliteiten te verbergen en de inspanningen van een werkgever om ze uit te sluiten, door niet-zo-subtiele vragen als “Wat zijn uw zwakheden?”

Normaal gesproken kunt u in dit opzicht een beetje hulp van de wet verwachten, aangezien bedrijven geen vragen mogen stellen die duiden op een discriminerend motief – zoals uw religie of of u een handicap heeft.

Moet ik mijn kinderen verbergen?

U bent beslist niet verplicht om vrijwillig de aanwezigheid van uw kinderen bekend te maken – en uw toekomstige werkgever mag dit echt niet vragen. Vragen naar kinderen is vaak een proxy voor genderdiscriminatie, aangezien moeders onevenredig worden gestraft voor hun status als ouders.