De middeleeuwse Vlaamse stad Brugge is niet alleen een mooi gezicht, het is ook erg cultureel. Je hebt het misschien wel horen omschrijven als het Venetië van het Noorden, of het antwoord van België op Amsterdam.
Brugge is een heerlijke plek om te bezoeken en gelukkig wordt er naast hun moedertaal Nederlands Engels gesproken. In het hart van de stad ligt het schilderachtig geplaveide hoofdplein, Markt of Grote Markt.
Het plein werd tot 1983 meer dan achthonderd jaar lang gebruikt als openluchtmarkt en was ook een plaats waar demonstranten konden worden gehoord en waar proclamaties werden gehouden. Tegenwoordig blijft het marktplein met zijn restaurants en bars, omlijst met indrukwekkende gebabbelde Vlaamse gebouwen, net zo aantrekkelijk voor de moderne bezoeker.
Beste uitzicht
Een van de herkenningspunten is het Belfort. De energieke kan een sprint maken over de 366 treden van de Belfort-toren voor een lonend panoramisch uitzicht over de stad. (Toegang £ 1,60 per volwassene). Na op adem te zijn gekomen na dat uitstapje, bereid je erop voor dat het snel weer wordt weggenomen door de prachtige Vlaamse architectuur die het naburige plein van Burg omsluit.
Plaatsen om te zien
Het stralende licht van het plein is de 15e-eeuwse gotische hal van het Stadhuis, het stadhuis. Het prachtige metselwerk ziet er zo delicaat uit als kant en de pracht gaat verder naar binnen met een grandioze trap, gewelfde plafonds en muurschilderingen in gotische stijl.
Aan de andere kant van het plein staat de Basiliek van het Heilig Bloed. Hoewel het aan de buitenkant klein is, is het interieur verrassend ruim. De relikwie van het Heilig Bloed wordt bewaard in de kapel. Midden op het Burgplein staan altijd een stuk of tien knappe paardenkoetsen die, voor een kleine vergoeding van 25 euro (£ 16) voor maximaal 4 personen, je meenemen op een draf van 35 minuten door de geplaveide, smalle straatjes terwijl de chauffeur alles vertelt over Brugge. Maar misschien geeft u de voorkeur aan een begeleide boottocht door Brugge – een boog van het plein leidt u daarheen. De kosten zijn £ 3 voor een half uur stressvrij toeren door oude stenen bruggen over rustige wateren.
Op zoek naar liefde
Wie op zoek is naar liefde, moet een wandeling maken naar het Minnewater – meer van liefde (‘Minne’ betekent ‘liefde’ in het Vlaams). Het meer is naar verluidt begiftigd met de krachten om u te helpen de liefde van uw leven te vinden als u dat wenst. Zeker de romantiek van de glijdende zwanen helpt dit verhaal te versterken. Ironisch genoeg leidt het meer naar een 13e-eeuws gebouw dat bekend staat als het Begijnhof. Hoewel het nu een klooster is dat wordt gerund door 2000 benedictijnse nonnen, werd het ooit gebruikt als een thuis voor ongehuwde of verlaten vrouwen met een materiële inhoud. De orde werd opgericht door de Begijnen – de dames zelf – maar de laatste van de Begijnen stierf in 1930.
Kunstliefhebbers
Voor kunstliefhebbers toont het Groeninge museum voor schone kunsten een formidabel scala aan schilderijen, over het algemeen meesterwerken van Vlaamse Primitieven, met name Van Eyck en Memling. Hoewel een beetje toeristisch, kan een snel bezoek aan het Diamantmuseum interessant zijn voor diegenen die deze glinsterende steen als een kunstvorm beschouwen.
Waar te eten
Op een gegeven moment zullen hongergevoelens je onvermijdelijk aansporen tot voeding. Je zou kunnen gaan voor de goedkope en vrolijke maar toch historische “frietkoten” busjes die porties chips met mayonaise verkopen voor 1,5 euro (£ 1). Deze straatverkopers zetten al meer dan 100 jaar hun kramen op.
Door Sharron Livingston